"Uitwasbare incontinentiematerialen sparen het milieu", legt onderneemster Erna Beerda uit. (foto: Sigrid Aalfs)
"Uitwasbare incontinentiematerialen sparen het milieu", legt onderneemster Erna Beerda uit. (foto: Sigrid Aalfs)  Peperbus 14 maart 2019

Milieuvriendelijke incontinentieslips van Erna Beerda

Zwolle - Erna Beerda verkoopt incontinentiematerialen via haar webshop Contence die uitwasbaar zijn. Maar veel mensen weten niet van het bestaan af. Dergelijke materialen sparen het milieu, in tegenstelling tot reguliere incontinentiematerialen en luiers. Ze gaan driehonderd wasbeurten mee en zorgen zo voor minder afval. Want meer dan een derde van ons afval bestaat uit incontinentiematerialen en luiers.

"Daar probeer ik op deze manier wat aan te doen", legt Beerda uit.

Zwolle - "Het speciale aan het materiaal is, dat het bestaat uit vier ademende laagjes die vocht opnemen, waarvan het bovenste laagje droog blijft."
Incontinentie komt veel voor. Volgens cijfers van Stichting Incontinentie Nederland telt ons land ruim een miljoen mensen die daar last van hebben. Incontinentie heeft vele oorzaken; door ernstige ziektes als Parkinson en dementie, voor vrouwen kan het voorkomen tijdens zwangerschap of de overgang, of wanneer mensen een leefpatroon met veel alcohol of koffie hebben, of ouderdom.

"Een uitwasbare slip is natuurlijk wel duurder in de aanschaf, maar omdat het drie honderd wasbeurten mee gaat, haal je dat er natuurlijk uit." Beerda verkoopt artikelen als slips, shorts, slaapzakjes voor kinderen, onderleggers voor op bed en dekbedovertrekken. "Het meest verkoop ik slips en shorts met gulp, voor mannen. Deze zijn verkrijgbaar vanaf 25,95 euro. Ik denk dat meest oudere mannen die aanschaffen. Al het ondergoed is geschikt voor lichte tot matige incontinentie. Dat geldt ook voor de bedonderleggers, die ik heb in een dikkere als een dunnere variant. Met het speciale incontinentie-overtrek wordt het dekbed beschermd, dan hoeft iemand niet elke keer het bed te verschonen".

Van origine was Beerda makelaar, later had ze een online babyvoordeelshop , die ze weer verkocht. Op een gegeven moment had ze contacten met een Duits bedrijf die handelde in incontinentiematerialen. Dat bedrijf had voorraden over, en omdat de onderneemster zoekende was naar producten, wilde ze de voorraad wel overnemen. "Daaruit kwam Contence voort; van content zijn, tevreden zijn."

Haar klanten zijn voornamelijk particulieren en enkele zorginstellingen. De onderneemster heeft geprobeerd haar producten aan de man te brengen bij diverse zieken- en verzorgingshuizen, maar dat bleek lastig te zijn. "Het zijn toch wat logge apparaten, en in de praktijk lopen ze tegen praktische bezwaren aan als het uitwassen, het opslaan, en dat elke slip een etiket met naam moet hebben. Het is helaas te makkelijk om incontinentiematerialen na gebruik weg te gooien. Voor particulieren speelt dat niet, en die wassen toch al."
Omdat op incontinentie toch nog wel een taboe rust, kunnen de materialen anoniem besteld en verstuurd worden.

www.contence.nl

    21-03-2019 00:00