“Sorry, ik moet ophangen, ik moet héél nodig naar het toilet!” We hebben het allemaal weleens. Maar hoe vaak plassen op een dag is eigenlijk normaal en wanneer is er misschien meer aan de hand?

Ruud Bosch is hoogleraar urologie en verbonden aan het UMC Utrecht. Volgens hem moeten ‘normale mensen’ ongeveer zes keer per dag plassen. Als jij veel vaker moet, heb je mogelijk last van een vorm van incontinentie.

Twee soorten incontinentie

Er bestaan twee soorten: stressincontinentie en aandrangincontinentie. Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm bij vrouwen in de overgang. Je verliest dan wat urine bij zaken als hoesten, niezen, hard lachen, bukken en sporten. Aandrangincontinentie is heel anders, hierbij ontstaat ineens een heftige aandrang om te plassen. Bij dit soort aandrang is het heel moeilijk om je plas op te houden. Je kunt ook een combinatie van beide vormen hebben.

 

Bekkenbodemoefeningen of blaastraining

Heb je last van stressincontinentie, dan heb je waarschijnlijk verzwakte bekkenbodemspieren. Het afsluiten van de urinebuis lukt dan niet meer goed. Bekkenbodemoefeningen geven dan vaak veel verbetering. Bij aandrangincontinentie heb je last van een prikkelbare of overactieve blaas. Dit kan ontstaan als gevolg van een blaasontsteking of doordat je (ongemerkt) continu je bekkenbodemspieren aanspant, maar ook leeftijd kan een rol spelen. Blaastraining is vaak de eerste stap in de behandeling van een overactieve blaas.

Koffie

In Nederland hebben ruim 3,5 miljoen mensen incontinentieklachten. Hiervan hebben ongeveer 1 miljoen mensen last van een overactieve blaas en een half miljoen verliest af en toe wat urine. Toch blijven veel mensen er volgens Bosch mee rondlopen. Uit schaamte, of omdat ze denken dat er toch niks aan te doen is. Maar dat is dus niet zo, aldus de hoogleraar. “Bekkenfysiotherapie kan bijvoorbeeld de klachten met 75 procent laten afnemen.” Het kan zelfs helpen om je levensstijl aan te passen. “Wat iemand eet en drinkt, bijvoorbeeld veel alcohol of koffie, kan invloed hebben op het plasgedrag. Zo prikkelt koffie de blaas. En als je echt te zwaar bent, kan het enorm helpen om af te vallen.”

Naar de huisarts

Volgens Bosch kan iedere huisarts je goed informeren over incontinentie en wat ertegen te doen is. Voor meer informatie kun je ook kijken op thuisarts.nl of de website van de Continentie Stichting Nederland.

Bron | gezondheidenco
Beeld| iStock

    24-11-2017 00:00