Actrice Kate Winslet (40) doorbreekt het laatste vrouwentaboe: drie keer moeder worden heeft sporen nagelaten. Ze heeft last van lekjes. Vrouwen wereldwijd prijzen haar openhartigheid.

De afspraak was: een praatje over haar nieuwe film. Knus op de sofa bij Graham Norton. Het zou voor de wereldberoemde Britse talkshowhost een interview worden zoals hij er al zoveel deed. Tot dit gebeurde: een ontboezeming, die zelfs de welbespraakte Norton even met de mond vol tanden zette. "Als ik op een trampoline spring, tja, dan doe ik het dus in mijn broek", kwam het heel spontaan.

Kate Winslet, die wereldwijd doorbrak met haar glansrol in Titanic, verwoordt wat weinig vrouwen ooit durven te benoemen. Maar kénnen doen we het allemaal, toch zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Van de vrouwen boven de 70 heeft meer dan de helft er last van: 50 tot 70 procent. Bij de 50-plussers is dat gemiddeld twee à vier op de tien. En in de leeftijdscategorie van Kate Winslet treft de aandoening ongeveer 15 procent van de vrouwen.

Uroloog Koen Van Renterghem, verbonden aan het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis, ziet ze elke dag passeren in zijn praktijk: vrouwen die, vaak met heel erg veel schroom, komen vertellen over hun lekjes. Het taboe is groot, zegt hij. Vergelijkbaar met wat impotentie is voor mannen.

"Bij een vrouw spreek je van incontentie als ze ongewild en frequent urine verliest. Grosso modo zijn er drie soorten. De soort waaraan Kate Winslet lijdt, is stressincontinentie - ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Daarbij verlies je urine als de druk verhoogd wordt, door bijvoorbeeld je kind op te tillen, te sporten, te niezen, te hoesten, te lachen. Bij sommige vrouwen zijn dat druppels, bij andere hele maandverbanden vol", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

    01-12-2015 00:00