Voeten kietelen bestrijdt plasproblemen

Een hightech voetenkietelaar kan de symptomen van incontinentie beperken. Het toestel werkt door elektrisch de zenuwen in de voet te stimuleren, ontdekten wetenschappers.

Kietelaar
Meer dan de helft van de mannelijke en vrouwelijke patiënten die de behandeling ondergingen ervoeren verbetering van hun plasproblemen. Eén van de opties is om permanent een toestel in te planten dat elektrisch een groep zenuwen stimuleert aan de basis van de rug, deze lopen naar beneden langs de ruggengraat naar de achterkant van het been en regelen de werking van de blaas. Na vijf jaar moet het toestel vaak wel vervangen worden. Artsen kunnen ook deze behandeling handmatig uitvoeren, wat een pijnloze procedure is. Daarbij wordt een naald aan de huid bij de enkel geplaatst en kietelt zo de zenuw aan de voet. Deze impuls reist dan de zenuw in het been af naar de rug. Na zes weken ondervinden de patiënten voordelen van de behandeling. De huidige methodes om dit probleem aan te pakken, zijn oefeningen voor de bekkenbodemspieren, medicatie en veranderingen in levensstijl. Bij ernstige gevallen is een operatie nodig. 

Problemen
Incontinentie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Wanneer een blaas vol is, kan deze uitzetten tot hij 450 ml kan bevatten. Maar wanneer de helft van zijn capaciteit bereikt is, geven de zenuwen signalen aan de hersenen. Wanneer de blaas voor driekwart gevuld is, moet je plassen. De hersenen sturen dan een signaal naar de bekkenbodemspieren om te ontspannen en de spieren aan de hals van de blaas om die te openen. Zo dwingen de blaasspieren de urine naar buiten. Bij patiënten met incontinentieproblemen werken deze zenuwsignalen en spieren niet naar behoren.

Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten van plasproblemen: stressincontinentie komt voor wanneer de bekkenbodemspieren zakken, dit wordt veroorzaakt door het verouderingsproces en een bevalling. Dit zorgt voor problemen wanneer je lacht of hoest. Bij drangincontinentie voel je een plotse en oncontroleerbare drang om te plassen. De oorzaak is onbekend maar wordt in verband gebracht met aandoeningen die het zenuwsysteem treffen als een beroerte, MS en Parkinson. Deze aandoening komt ook vaak voor bij mannen met een vergrote prostaat. Het nieuwe toestel is bedoeld voor mensen met drangincontinentie.

"Deze behandeling is ideaal voor mensen die bijwerkingen ervaren door medicatie. Het is ook minder ingrijpend dan een operatie", aldus de onderzoekers. (ep)
 

    09-02-2012 11:54