7 tips tegen een overactieve blaas

     
7 tips tegen een overactieve blaas

Ongeveer 8% van de Nederlanders vanaf 20 jaar kampt met plasklachten door een overactieve blaas. 7 tips om je blaas onder controle te houden.


Een blaas is ‘overactief’ als hij vaak een signaal van aandrang geeft. Als je vaker dan 8 keer per dag moet plassen en soms last hebt van ongewild urineverlies, dan kun je stellen dat je blaas overactief is. Een overactieve blaas is een aandoening die ook wel aandrangsincontinentie wordt genoemd. Het kan zijn dat de spieren in de wand van de blaas snel samentrekken en een ongewilde lediging van de blaas in gang zetten. Maar het kan ook voorkomen dat ondanks een voortdurend gevoel van aandrang het plassen niet of nauwelijks lukt.

Onzekerheid
Het gevoel van verlies over controle van de blaas geeft veel onzekerheid. Het kan zelfs leiden tot een sociaal isolement, omdat mensen die er veel last van hebben uit angst voor urineverlies bijeenkomsten, feestjes en dagjes uit gaan mijden. Een ander veelvoorkomend gevolg is dat mensen minder gaan drinken, zodat ze minder vaak naar de wc hoeven. Op termijn ligt echter uitdroging op de loer, bovendien nemen de klachten er niet door af. Een overactieve blaas kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Wie er last van heeft, kan het best met de huisarts overleggen. Die zorgt voor een behandelplan en kan eventueel medicijnen voorschrijven.

Oorzaken van een overactieve blaas
De blaas kan door verschillende oorzaken overactief worden. Het kan komen door een blaasontsteking, of een verdikking in de blaaswand waardoor spieren en receptoren niet meer goed samenwerken. Soms zijn er afwijkingen aan de zenuwbanen van de blaas of stoornissen in de hersenen, waardoor controle over de blaas wordt bemoeilijkt. Bij mannen kan een opgezette prostaat de aanleiding zijn voor overactiviteit, bij vrouwen komt het nogal eens voor dat de bekkenbodemspieren een rol spelen. Als die onbewust worden aangespand, kan in de blaas aandrang ontstaan. Maar bekkenbodemspieren kunnen ook verslapt zijn, bijvoorbeeld door een bevalling. Dan zorgen ze voor een minder goed werkende afsluiting van de blaas. Een overactieve blaas kan soms ook het gevolg zijn van bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
 
7 Tips om je blaas onder controle te houden:

Tip1: Hou een dagboekje bij
Zorg eerst dat je overzicht krijgt over je blaasproblemen. Hou een dagboekje bij en zet daarin wat je drinkt, wanneer en hoeveel je drinkt, wanneer je naar de wc gaat en hoeveel je plast, wanneer je plotselinge aandrang hebt en wanneer je eventueel te maken hebt met ongewild urineverlies. Het dagboekje geeft je inzicht in de ernst van je problemen en is handig als je de huisarts van wat gegevens wil voorzien.

Tip 2: Blijf voldoende drinken
Mensen die last hebben van plasklachten zijn geneigd minder te gaan drinken. Dat is niet alleen voor het hele lichaam ongezond, maar de conditie van de blaas wordt er ook nog slechter van en het kan juist meer plasklachten opleveren. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat iets meer water drinken, verspreid over de dag, goed is voor een overactieve blaas. Het vergroot de capaciteit van de blaas, verbetert de reacties van de blaaswand en de plasklachten nemen op termijn iets af.

Tip 3: Train je blaas
Door je blaas te trainen leer je de spieren van je blaas om niet meteen gevolg te geven aan de aandrang om te plassen. Bij een blaastraining leer je om je plas steeds iets verder uit te stellen. De blaas raakt daardoor gewend om meer urine te kunnen bevatten zonder dat dit meteen tot controleproblemen leidt. Een plasdagboekje helpt hierbij, omdat je zo kunt bijhouden of je in staat bent om het plassen steeds iets meer uit te stellen. Uw arts kan u informatie geven over een blaastraining en kan eventueel medicijnen geven.

Tip 4: Train je bekkenbodemspieren
Over de spieren in je blaas heb je niet veel te zeggen, maar je kunt wel controle hebben over de bekkenbodemspieren waarop je blaas rust. Leer jezelf hoe je de bekkenbodemspieren kan aanspannen en ontspannen. Ga op een stoel zitten en span de spieren aan waarmee je een denkbeeldige plas moet ophouden.  Dit zijn je bekkenbodemspieren. Laat de spieren weer los en span ze weer aan. Probeer voor voor jezelf duidelijk te krijgen om welke spieren het gaat. Probeer verspreid over de dag 100 keer de spieren aan te spannen.

Tip 5: Plas in 'streepjes'
Je kunt de oefening met de bekkenbodemspieren ook op de wc doen, tijdens het plassen. Het wordt wel ‘streepjesplassen’ genoemd; probeer het plassen steeds even te stoppen door de bekkenbodemspieren aan te spannen. Na verloop van tijd worden de spieren sterker en krijg je meer controle.

Tip 6: Let op koffie en alcohol
Zonder dat je dat misschien beseft kunnen prikkelende stoffen je blaas dwingen tot overactiviteit. Cafeïne en alcohol kunnen de blaaswand irriteren en aanzetten tot overactiviteit.

Tip 7: Verlies gewicht
Overgewicht kan een overactieve blaas veroorzaken, of de bestaande blaasproblemen verergeren. Een dikke buik kan op de blaas drukken. Volgens een wetenschappelijk onderzoek kan gewicht verliezen een behoorlijk gunstige uitwerking hebben op problemen met incontinentie. Hoewel in het onderzoek niet duidelijk werd wat precies de oorzaak was, werkte een combinatie van gezond eten en meer bewegen het beste.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: NHG, urolog, Elsevier
    20-12-2011 11:00
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.